Не е добър вариант да се търси нещо старо, коментира министърът на отбраната

Нови изтребители ще има, защото според мен всеки вариант да се търси нещо старо не е добър вариант”, заяви пред NOVA вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

„Аз съм за това, ако купуваме, да купуваме нова техника. Стари самолети имаме и в много от случаите те са по-добри от старите, които ни предлагат”, подчерта Каракачанов. 

"Ние с много по-малко пари, с цената на един нов самолет, можем да ремонтираме цялата или почти цялата си авиация", смята Каракачанов.

„В Министерството на отбраната години наред да се правили изключителни безобразия при закупуването на техника. Закупувала се е техника, за да могат да се прибират комисионни, а не да се обслужват интересите и способностите на армията. Заради това, че няма съден и няма в затвор, ще си спестя да говоря с имена, за да не ме съдят мен”, каза още Каракачанов.

„Тъй като практиката досега винаги е била ремонтните работи в Министерството на отбраната да се извършват през фирми-посредници, аз заявих, че ремонтът на 15-те МиГ-29 ще бъде извършен с пряко договаряне между министерството и РСК „МиГ”. Поради тази причина преди 3 месеца поканих в София генералния директор НА РСК „МиГ”. Направили сме меморандум, няма да има посредници. Няма да допусна да има далавера”, добави той.

Според него е „грехота към хората” да не се използва техниката, която може до 2029-2030 година да бъде използвана. „Със сравнително малко пари може да бъдат ремонтирани и МиГ-29, и Су-25 и L-39", убеден е Каракачанов.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.