Намалява и младежката безработица

Трудовата заетост в ЕС продължава да расте със стабилни темпове в почти всички държави членки. Това сочат резултатите от последния тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие, съобщават от ЕК, цитирани от БГНЕС.

През второто тримесечие на 2017 г. заетостта е нараснала с 1,5 % в ЕС и с 1,6 % в Еврозоната в сравнение със същия период през 2016 г. Това означава, че в момента в ЕС работа имат 235,4 милиона души - най-високото равнище, регистрирано някога.

ЕК предлага най-голямата реформа за ДДС в Евросъюза

Нарастването на трудовата заетост в Общността през последните четири години бе в полза най-вече на по-младото поколение.

Макар в ЕС младежката безработица да е все още прекалено висока, делът ѝ намалява стабилно и по-бързо, отколкото този на общата безработица. Сега той е 16,9% - ниво, по-ниско от това през 2008 г.

Тримесечният преглед показва още, че икономиката на ЕС продължава да расте във всички държави членки - 2,4 % в ЕС и 2,3 % в Еврозоната през изминалата година.

В почти всички страни членки се наблюдава и увеличение на доходите на домакинствата в периода между първото тримесечие на 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.