Той беше обвинен във военни престъпления

Съд в Сараево оправда командира на босненските мюсюлмани в района на Сребреница по време на войната в страната през 90-те години Насер Орич. Той беше обвинен във военни престъпления, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Осъдиха сърбин на 15 години затвор заради военни престъпления

В рамките на делото 50-годишният Орич, който е бивш бодигард на югославския президент Слободан Милошевич и един от малкото босненски командири на съд, беше оправдан за убийството на трима затворници етнически сърби през 1992 г. Друг войник от босненската армия – Сабахудин Мухич, също беше оправдан. 

Съд: Холандия носи частична отговорност за убити в Сребреница мюсюлмани

По време на войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995 г. Орич защитава Сребреница, където сръбските сили убиват близо 8000 мюсюлмани през 1995 г. През 2006 г. Трибуналът за военни престъпления на ООН го осъди на две години затвор, тъй като не е могъл да направи достатъчно за защитата на Сребреница. През 2008 г. той е оправдан, което разгневява властите в Белград. 

40 години затвор за Радован Караджич (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди войната Орич, експерт по бойни изкуства, е охрана на Милошевич през деня и бодигард на нощни клубове вечерно време. Когато започва конфликтът между хървати, мюсюлмани и сърби той подготвя защитата на своя роден град Сребреница от април 1992 г. По тази причина мнозина хора в града го смятат за босненски герой. 

Въпреки това Орич е изтеглен от Сребреница заедно с други военни за участие в обучения три месеца преди трагедията в града през юли 1995 г. 

Обвиниха осем души за клането в Сребреница

През 2014 г. сръбските власти, недоволни от оправдаването на Орич в Трибунала, издават международна заповед за задържането му по обвинения в участие в „няколко атаки срещу сръбски села в региона на Сребреница, с цел да бъдат изпразнени от сръбско население чрез сплашвания, мъчения и убийства“. Според асоциацията на жертвите 2428 сръбски цивилни и войници са били убити в региона по време на войната. 

Босна отбелязва 20-тата годишнина от клането в Сребреница

През 2015 г. сегашният сръбски президент Александър Вучич обвини Орич в убийството на затворник – Слободан Илич, през 1992 г., след като преди това е извадил очите му. Същата година той е арестуван в Швейцария по искане на Белград, но екстрадиран в родната му Босна и Херцеговина, за да бъде съден. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.