Той беше признат за виновен за това, че е измъчвал и убивал хърватски военнопленници

Съдът в хърватския град Сплит осъди сърбина Драган Василкович, известен с прякора Капитан Драган, на 15 години затвор за военни престъпления, съобщава БТА.

Процесът срещу Василкович, който е бил командир на специална част в сръбските паравоенни сили, започна на 20 септември миналата година в Областния съд в Сплит, повече от 20 години след извършването на престъпленията.

40 години затвор за Радован Караджич (ВИДЕО+СНИМКИ)

Василкович бе обвинен, че е нарушил Женевските конвенции, като е измъчвал и убивал хърватски военнопленници в затвор в Книн през юни и юли 1991 г. и в Брушка през февруари 1993 г.

Караджич: Трябва да ме похвалите, че пазех мира

В обвинителния акт бе посочено още, че е виновен за планирането на нападения над полицейско управление и над две села, при които са разрушени няколко сгради, а местните жители са принудени да напуснат домовете си. Имуществото им е било ограбено, а мнозина цивилни са били убити или ранени, включително чуждестранен журналист.

Съд: Холандия носи частична отговорност за убити в Сребреница мюсюлмани

Капитан Драган е роден в Белград, но от години има и австралийско гражданство. След участието си в бунта на сръбските сепаратисти в Хърватия той отива в Австралия, където живее в Пърт под името Даниел Снеден и работи като голф инструктор. Василкович беше арестуван преди 11 години в Австралия и екстрадиран в Хърватия едва през юли 2015 г.


Съдът постанови, че от присъдата ще бъде приспаднато времето, което той е прекарал в ареста в Австралия и в Хърватия, което означава, че му остават 3,5 години затвор. Адвокатите на Василкович съобщиха, че ще обжалват присъдата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.