"Мачът отдавна е свършил за мен. Как да ме освободят, като аз не изпълнявам тази длъжност", каза той за NOVA

Освобождават Христо Стоичков от длъжността почетен консул в Барселона. МВнР обяви, че до това се стига заради обтягането на отношенията на Стоичков с испанските власти по повод референдума за независимост на Каталуния. Легендата на футбола коментира решението пред NOVA. 

По темата

„През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ”, обясняват от МВнР.

Стоичков обясни, че мандатът му изтекъл още преди година.

„Мачът отдавна е свършил за мен. Как да ме освободят, като аз не изпълнявам тази длъжност. Винаги съм се чувствал посланик в Каталуния - дали със сертификата, или без”, коментира Камата.

Според външното ни министерство Стоичков нямало да може да работи с испанските власти добре заради последните му изяви.

Миналата седмица пред мексиканска телевизия той поиска оставката на испанския вицепремиер Сантамария, тъй като допуснала насилие на референдума в Каталуния. Сантамария отвърна, че ще го съди.

„Ще защитя и други провинции в Испания, където има насилие и това е нормално. За какво да се извиня – че има насилие, кръв и проблеми с хората. За това няма никакъв шанс да се извиня”, каза Стоичков.

По повод твърденията на Христо Стоичков, че мандатът му е изтекъл, от МВнР заявиха, че българските почетни консули нямат мандат.

"Пълномощията се прекратяват, когато реши Министерски съвет. На почетния консул издаваме документ, наречен патент. Приемащата държава потвърждава съгласието си с друг документ, наречен екзекватура. И двата нямат срок", уточняват от ведомството.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.