Учените от БАН или правителството?

Темата с правата на малцинствата в Албания противопостави учени и политици. Кой има заслуга за историческото признаване на българското малцинство в албания от тамошния парламент Учените от БАН в лицето на доц. д-р Веселка Тончева или правителството на Бойко Борисов?

"Чисто политически не мога да кажа какво ще се промени. Българите в Албания ще получат някакви права. Вероятно ще имат възможност да съхраняват своите традиции. По-важното обаче е, че те стават видими", коментира доц. д-р Веселка Тончева в студиото на "Здравей, България". 

В събота в прессъобщение до медиите от Института за етнология и фолклористика при БАН изтъкнаха съществената роля за признаването на малцинството ни на доц. д-р Веселка Тончева от института, като се изброяваха множеството й научни публикации по темата. 

В понеделник обаче от лаконично изявление от ръководството на БАН научихме, че „признаването на българското национално малцинство в Албания е изключителен успех на правителството наБойко Борисов и на българската дипломация“.

Кой в крайна сметка има заслуга за това? Гледайте отговора във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.