Вижте каква е причината

Асоциацията на организациите на българските работодатели иска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Причината е административното увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.

„Защото ги смятаме за отживелица. Да го търпим ли?”, попита Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Критики имат и синдикатите. Но на другия полюс - че с малко се увеличават минималните осигурителни доходи.

БЮДЖЕТ 2018: Ръст на минималната заплата и повече пари за образование

„Минималните осигурителни доходи с тоя символичен ръст категорично не пречат на работодателите да наемат когото и да било”, заяви Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа”.

„Ролята на министъра на труда е да защитава всички, не само синдикатите. Трябва да има балансиран подход, а не едностранчив”, отговори Симеонов.

ЗАРАДИ НИСКИ ЗАПЛАТИ: Синдикалните членове са в готовност за стачка

Министърът не се съгласил с бизнеса и за друго: да отпадне класът „Прослужено време”. Не уважил и предложението минималната заплата да се определя с нов механизъм, който да спре увеличаването й.

„До тогава, докато хората не могат да изработват повече, минимална работна заплата трябва да се държи на тези нива, защото иначе насърчаваме безработицата”, заяви Цветан Симеонов.

„Искат формула, с която замразяват минималната заплата под сегашното й ниво, няма защо да се сърдят на министъра”, смята Ваня Григорова.  

Бисер Петков отговори на работодателите писмено: че не ги пренебрегвал, напротив, казал им още през септември, че ще увеличи минималните осигурителни доходи, според ръста на икономиката.

Но истинско договаряне нямало, защото бизнесът отказал да участва, въпреки че министърът организирал специални три срещи. Не отричат. Но!

„Да водим безсмислени преговори, при условие, че няма напредък, никой няма да ни позволи”, заяви Симеонов.

А за минималната заплата министърът уточнява: обсъждането колко да получават хората с най-ниски доходи догодина още не е започнало.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.