Увеличение ще има в заплатата на хората с най-ниски доходи

Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на страната за 2018 г. и актуализираната средносрочна прогноза за периода 2018-2020 г., която представлява мотивите към него.

Кабинетът готов на компромис с орязването на болничните

Приоритет в бюджета ще бъдат образованието, отбраната, здравеопазването и социалните разходи.

Запазват се данъците, повишават се осигуровките за пенсия и минималната заплата. Догодина държавата залага 1% дефицит, като постепенно бюджетът ще върви към баланс през годините до 2020-а.

Бизнесът: Повишаването на минималната заплата е вредно

Оптимизъм за икономиката се чете в числата на Финансовото министерство - очаква се растежът догодина да е 3,9%, а безработицата да намалее до 6,2%. По-висока инфлация обаче ще има през 2018-а заради поскъпването на храните и горивата.

Кабинетът в битка с бедността

Увеличение ще има в заплатата на хората с най-ниски доходи. От 1 януари минимална работна заплата ще се увеличи с 50 лева - до 510 лева, и ще нараства и в следващите години.

Държавата няма да тегли нови външни заеми, а в закона допуска нов вътрешен дълг до най-много милиард лева за погасяване на стари плащания и падежи на вътрешния пазар.

Синдикатите излизат на национален протест (ВИДЕО)

Държавата обаче няма да промени субсидията, която получават партиите, и те отново ще взимат по 11 лева за всеки получен глас.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Велина Сашева/Методи Владимиров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.