Европарламентът одобри нова система за контрол по границите на Шенген

Европейският парламент гласува правила, които трябва да улеснят граничните проверки на пътници от страни извън ЕС в интерес на сигурността, съобщават от ЕП. 

ЕК: Крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенген

Новата система се нарича „вход-изход“ (Entry-Exit system) и целта ѝ е да подобри управлението на външните граници на Шенгенското пространство и да затегне сигурността.

В новата система ще бъдат включени България и Румъния, след като на двете страни бе осигурен достъп до визовата система на ЕС.

В системата ще бъдат записвани имената, данните от пътническите документи, пръстовите отпечатъци, лицевите снимки, датата и мястото на преминаване на чужденците, както и отказите за влизане в Шенгенското пространство. Тази система ще замести поставянето на печат в паспортите и се очаква да ускори пресичането на границите и установяването на нарушителите, предаде БТА.

Събираните данни ще бъдат съхранявани за три години, а в случай на установени нарушения - за пет години. 

ЕП подкрепи България за достъп до визовата система на Шенген

Системата ще направи по-лесно идентифицирането на хора, които остават по-дълго от позволеното (90 дни в рамките на период от 180 дни), и ще намали риска от документни измами и кражба на самоличността.

България иска пълен достъп до Шенгенската и визовата система на ЕС

Депутатът Агустин Диас де Мера (ЕНП, Испания) обясни, че властите ще могат да използват данните в системата, за да проверяват информацията и това ще ускори отправянето на предупреждения.

Полският премиер: България е готова за Шенген

„Ще бъде по-лесно да предотвратим атаки като тази на коледния пазар в Берлин, когато открихме след нападението, че извършителят е използвал 15 различни самоличности“, каза той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.