Някои от тях са използвали твърди предмети, причинявайки му животозастрашаващи наранявания

Македонската прокуратура повдигна обвинения срещу 10 души за опит за убийство на депутата Зиядин Села по време на размириците в парламента от 27 април тази година, информира БГНЕС.

„Всички тези обвиняеми, както и други лица, чиято самоличност до момента не е установена, са извършили опит за убийство. Някои от тях са използвали твърди предмети, причинявайки му животозастрашаващи наранявания. Останалите са използвали удари”, се казва в съобщението.

КЪРВАВИ РАЗМИРИЦИ В МАКЕДОНИЯ: Над 100 са ранените (ВИДЕО+СНИМКИ)

Обвинението внесе и предложение за удължаване на мярката за задържане на деветима от обвиняемите, а за един е предложено удължаване на домашния арест.

Припомняме, че политическото напрежение в Македония взе връх вечерта на 27 април, когато опозицията, заобикаляйки процедурата, пристъпи към избор на председател на парламента в лицето на етническия албанец Талат Джафери, член на Демократичен съюз за интеграция. Той бе избран от депутати на Социалдемократическия съюз (СДСМ) и още две албански формации. Минути след това депутатът Зекирия Ибраими от една от албанските партии „Беса” взе думата и започна да пее албанския национален химн.

Зоран Заев: Вчера искаха да ме убият

Всичко това стана в момент, когато пред парламента се провеждаше поредният марш на общественото движение „За единна Македония”. От февруари то протестира срещу налаганата отвън на страната т.нар. албанска платформа и настоява за нови избори. Депутатите от СДСМ и от албанските партии бяха заключени в зала за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там. Зоран Заев и други негови депутати съпартийци бяха бити от протестиращите. Самият Заев бе с разкървавена глава. В хода на сблъсъците пострадаха над 100 души. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.