Арестите на министри и принцове в страната предизивика крайни оценки

Модернизация на Саудитска Арабия или заграбване на цялата власт - арестът на министри и принцове в богатата арабска държава предизивика крайни оценки. 

Новото лице на монархията в Саудитска Арабия не остави никакви съмнения у кого е истинската власт. С благословията на краля, младият наследник на престола Мохамед бин Салман разпореди вчерашните арести. Почти всички задържани, сред които 4 действащи министри и 11 принцове, бяха доверени хора на починалия преди 2 години крал Абдула.

Но Мохамед бин Салман твърди, че крайната цел е модернизация на страната, включително изповядването на по-умерена форма на ислям.

"Съвсем доскоро Саудитска Арабия не беше такава, каквато е днес. Допреди 1979-а целият регион беше различен. Ние искаме да се върнем към това, която бяхме. Умерени възгледи, ислям, отворен към света и другите религии", заяви престолонаследникът на Саудитска Арабия.

Думите бяха изречени на модерен високотехнологичен форум, на който принцът представи амбициозна програма. Част от неговата визия са мерки, като отмяната на забраната жените да шофират, връщането на киносалоните и позволяването на концерти на популярни световни звезди.

Логиката на принца изглежда ясна. Населението на Саудитска Арабия е едно от най-младите на света. Консервативните постулати на уахабизма са им чужди. Но все още няма отговор на друг важен въпрос - дали промените са реални или младият принц говори неща, които ще се харесат зад граница, докато се саморазправи с противниците си и вземе пълната власт.

Засега инвеститорите и пазарите подхождат предпазливо. Ден след арестите цента на петрола достигна най-високата си стойност от 2 години насам. Имено защото в очите на търговците, арестите предвещават нестабилност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.