Външният министър Захариева е на визита в Испания

Мадрид ще подкрепя с всички сили влизането на България в Шенген и Председателството на Съвета на ЕС. С тези думи испанският външен министър Алфонсо Мария Дастис Кеседо се обърна към своя български колега Екатерина Захариева в Мадрид.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО Й

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи е на двудневно работно посещение в Кралство Испания. Това е първата визита на български външен министър в страната от 12 години насам.

Захариева и Дастис констатираха, че двустранните отношения са отлични, съобщиха от МВнР.

“Винаги сме имали пълна подкрепа от ваша страна, нашите вътрешни и правосъдни министерства работят много добре, имаме значителни испански инвестиции, пътуванията и туристическите пътувания се увеличават. Тук живеят близо 300 000 българи, които са добре интегрирани в обществото ви”, констатира Захариева.

Българският първи дипломат изтъкна, че страната ни бе една от първите, които подкрепи териториалната цялост, конституционния ред и суверенитета на Кралството след възникването на кризата в Каталуния.

На срещата бе обсъден и европейският дневен ред в контекста на Българското председателство - политиката за отбрана и сигурност, реформата в политиката по предоставяне на убежище, създаването на нови работни места, растежът и иновациите, подкрепата за кохезионната политика, Брекзит. Първите дипломати на двете държави констатираха, че позициите им се доближават по повече от приоритетите.

Вицепремиерът Захариева се срещна още с Мария Сорая Родригес Рамос, председател на Смесената комисия на Парламента на Испания по въпросите на Европейския съюз.

“Нашата позиция е ясна - ние стоим зад териториалната цялост и суверенитета на Кралство Испания. Вярвам в испанското правосъдие и в демокрацията. Приветстваме свикването на демократични избори в Каталуния”, изтъкна още веднъж нашият външен министър.

Тя разговаря и с министъря на правосъдието на Испания Рафаел Катала.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.