Те потвърдиха важността на наличието на зони на деескалация в конфликтната страна

Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин проведоха разговори в рамките на срещата на високо равнище на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Дананг, Виетнам. Президентите на САЩ и Русия си поговориха, докато вървяха заедно за "семейната снимка" на лидерите на страните от организацията, предаде Ройтерс.

По-рано Белият дом обяви, че не е планирана официална среща между Тръмп и Путин, тъй като работните им графици няма да го позволят.

Двамата приеха съвместно изявление за Сирия, подкрепено от руския външен министър Сергей Лавров и от държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън. Те потвърдиха важността на наличието на зони на деескалация в конфликтната страна.

"Президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп отново подчертаха важността на зони за деескалация като временна мярка за намаляване на насилието в Сирия и изпълнението на споразуменията за прекратяване на военните действия, което да подобри достъпа до хуманитарна помощ и да създаваде на условия за окончателно политическо решение на конфликта", се казва в текста на декларацията.

Те припомниха също своя ангажимент за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия и призоваха за увеличение на хуманитарната помощ за азиатската държава. Според тях кризата в страната няма военно решение и че напредък трябва да се търси спрямо резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Историческо посещение на Доналд Тръмп в Китай (ВИДЕО)

Двамата лидери декларираха също решимостта си да ликвидират ИДИЛ в Близкия Изток.

20 малко известни факта за Тайните служби на САЩ (ГАЛЕРИЯ)

Путин и Тръмп приветстваха сключването на 8 ноември в Аман на меморандум между САЩ, Русия и Йордания, в основата на който е прекратяване на огъня в южната част на Сирия. Контролът върху споразумението ще продължи да изпълнява с участието на експерти от трите страни.

Веднага след изявлението обаче последваха критиките към САЩ. Част от тях бяха заради искането към издържания от Кремъл телевизионен канал RT да се регистрира като "чуждестранен агент" в САЩ до понеделник или дейността му ще бъде спряна.

Путин пък още веднъж отрече и т.нар. "руска връзка" в избирането на Тръмп за президент. Според него широко тиражираните сделки на бившия съветник на американския президент Пол Манафорд с Русия са обикновен бизнес. А евентуалната конспирация на кампанията на милиардера с Кремъл е измислица на политическите противници на Тръмп.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.