Над 7,5 милиона души вече са освободени от контрола на ИДИЛ, съобщиха САЩ

Групировката ИДИЛ е загубила 95 процента от териториите, които завладя през 2014 г. в Сирия и Ирак, съобщи водената от САЩ антиджихадистка коалиция след среща в Йордания, предадоха БТА и Франс прес.

САЩ: Терористи готвят нов 11 септември

"ИДИЛ е загубила 95 процента от териториите, които контролираше в Ирак и Сирия, откакто бe създадена тази коалиция през 2014 г.", каза американският специален пратеник към коалицията Брет Макгърк в изявление, публикувано след среща снощи в Йордания.

През 2014 г. ИДИЛ завзе близо половината Сирия и почти една трета от Ирак и обяви "халифат" на тази територия.

Откриха масов гроб със стотици жертви на ИДИЛ

"Над 7,5 милиона души вече са освободени от контрола на ИДИЛ", подчерта Макгърк. Той освен това заяви, че потокът от чуждестранни бойци в Сирия "почти е престанал" и уточни, че "все повече бойци биват спирани на границата".

Макгърк съобщи, че Интерпол разполага с база данни от 43 000 имена, която позволява на страните партньори да засичат и задържат бойците "при рутинни пътни проверки или опит за прекосяване на международна граница".

Русия пусна "фалшива новина" за ИДИЛ и САЩ

Финансите на групировката днес са в най-ниската си точка, отбеляза той. "Оказваме натиск на ИДИЛ едновременно на терен и в киберпространството, където се борим срещу терористичната пропаганда", каза Макгърк.

"Има засилване на сътрудничеството и сигурността по границите, на сигурността на въздухоплаването, на финансовите санкции и на споделянето на разузнавателна информация, включително, за да се попречи на ИДИЛ да извършва нападения в нашите страни", каза американският представител.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.