Терористите активирали взривно устройство, след което открили стрелба по вярващите

Повече от 230 души бяха убити при атентат в Египет. Терористи атакуваха джамия по време на петъчната молитва. Повече от 100 души са ранени. Това е най-голямото подобно нападение от години. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Нападението станало в размирната провинция Северен Синай. Атакувана е джамия, в която се събират дервиши. Това кара властите да предполагат, че атентата е дело на синайския клон на ИДИЛ.

"Обявихме траур след тази болезнена, предателска, подла и страхлива атака. Целта й е да разклати доверието в нашите способности. Но няма да успее. Ще ни направи по-силни”, заяви президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

Страната е в 3-дневен траур. В израелската столица Тел Авив осветиха кметството с цветовете на египетския флаг в памет на жертвите.

Осветиха сграда в Тел Авив в цветовете на египетския флаг (ВИДЕО)

Терористичните нападения зачестиха на Синайския полуостров в последните 4 години. Терористичните групи от района твърдят, че стоят  зад свалянето на самолета с руски туристи през 2015 г., при което загинаха 224 души.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите в Египет

Обикновено бандите нападат чужденци, полицията и християнското малцинство, но смятат и дервишите за езичници.

Министерството на външните работи в България категорично осъжда терористичното нападение.

"Този варварски акт, извършен по време на петъчната молитва, разкрива истинското лице на екстремистката идеология и следва да ни обедини в усилията да отстраним в дълбочина корените на радикализма и тероризма. Изразяваме своята дълбока съпричастност към страданията на близките на десетките жертви и пострадали и се надяваме в способностите на приятелския египетски народ да превъзмогне и тази трагедия и да се справи успешно с предизвикателствата на тероризма", добавят от МВнР.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.