Каква е причината образованието в Сливен да се доближава до това в София?

София остава областта с най-силна икономика. Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също се характеризират с много добри икономически показатели. Това показват последните данни от изследването „Регионални профили: показатели за развитие”  на Института за пазарна икономика и Региостат.

В дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност.

София - най-богатата област, Сливен - най-бедната

„Това, което обуславя бедността, на първо място е лошото образование. Една пета от хората в Сливен, получават двойки на матурата по български език и литература. Когато ти е слабо образованието, ти е слаб и пазарът на труда. Липсва натрупване на инвестиции в Сливен, въпреки че има няколко примера”, коментира в студиото на „Здравей, България” Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

По думите му Сливен, Кърджали, Пазарджик са региони, в които има проблеми в образованието.

„Смолян е градът, който показва, че може да има добри примери в образованието освен София. Там има повече деца в училище, но в класовете се падат по-малко деца на един учител”, добави Петър Ганев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.