През 2018 г. пари за най-новите терапии и лекарства за пациентите у нас няма да има

През 2018 г. пари за най-новите, току що разрешени за употреба терапии и лекарства за пациентите у нас няма да има. Решението беше спорно, беше атакувано от експерти, от пациентски организации, от опозицията, беше наричано геноцид, беше обект на закани, че ще бъде изпратено в Конституционния съд, защото нарушава основно право - на достъп до качествено лечение. Все пак то стана факт с новия бюджет.

Здравният министър иска увеличение на бюджета с 27 млн. лв.

„В медицината бакалските сметки нямат място. Аз съм пациент с онкологично заболяване. В началото съм приемала едни лекарства. Сега, след като болестта се върна, приемам други”, каза в предаването „Събуди се” водещата Нана Гладуиш.

По думите й много от пациентите с онкологични заболявания стават резистентни към лекарства, които взима дълго време.

ОКОНЧАТЕЛНО: През 2018г. повече пари за майките, по-високи пенсионни вноски и мораториум за нови лекарства

„Писна ми държавата да гледат на мен като някакъв модел нов автомобил, който харчи много. Не мога да се съобразявам непрекъснато колко харча на държавата”, заяви Нана.

 „Налагат тази забрана, защото не могат да наложат ефективен контрол върху харченето. Има много варианти за контрол”, добави водещата.

Тя беше категорична, че ако има нова терапия, то тя иска да се лекува по тази терапия и с нови лекарства, а не с терапия от преди 15 години.

По-рано тази седмица Нана публикува обръщение в социалните мрежи. Тя направи едно емоционално обръщение във Facebook във връзка с бюджета на НЗОК, според който пари за нови иновативни лекарства през следващата година няма да има. Не се отнася за генериците, става дума за новите молекули.

Целия разговор и обръщението на Нана гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.