Арабски лидери предупредиха, че подобно действие ще бъде открита провокация срещу мюсюлманите

Американският президент Доналд Тръмп ще обяви Йерусалим за столица на Израел. Според висши представители на администрацията посолството на САЩ обаче няма да бъде преместено веднага там.

Съдът потвърди забраната на Тръмп за влизане на мюсюлмани в САЩ

Преди това арабските лидери предупредиха, че подобно действие ще бъде открита провокация срещу мюсюлманите и ще повиши напрежението.

Статутът на свещения град - и за евреи, и за мюсюлмани, е твърде спорен. И двете страни го смятат за своя столица, а палестинците са категорични, че Източен Йерусалим ще бъде център на бъдещата палестинска държава.

Решението на Тръмп е рязък обрат в американската позиция и застрашава и без това крехкия мир в региона. То може да има напълно реални и взривоопасни последици в регион, където напрежението ескалира от много по-дребни неща.

Светът притеснен от намерението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел

Около 20 часа вечерта българско време се очаква държавният глава да обяви, че Съединените щати ще признаят Ерусалим за столица за Израел и че ще премесят посолството си там – въпреки предупрежданията на всички свои съюзници – от Европа до Близкия изток.

Палестинците вече са по улиците на протест срещу това, което определят като ненужно и провокативно решение на американския президент.

За израелците решението на Доналд Тръмп е символично – те контролират града от години. За Израел Йерусалим е тяхната столица. Но палестинците също виждат източната част на града като бъдеща столица на тяхна държава.                  

Американските власти са предупредили своите служители да не ходят в стария град и в близкия Витлеем, За Доналд Тръмп решението не изглежда да е част от дългосрочна стратегия за мир в Близкия изток, а изпълнение на предизборно обещание.               

Нито една държава няма посолство в Йерусалим. И най-близките съюзници на Вашингтон са против решението. 

"Нашата позиция е от много време и е ясна – статусът на Йерусалим трябва да се реши в преговори между израелците и палестинците", коментира британският премиер Тереза Мей.           

Тръмп е провел разговори с лидерите от Близкия изток. Но Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Китай и още много други държави обявиха, че са загрижени за сигурността в региона и мирните преговори между Израел и Палестина.

Палестинците казват, че това решение на Доналд Тръмп за тях слага край на мирния процес с Израел, а Съединените щати губят мястото си на масата за преговори. Те призоваха за протести, които наричат “три дни на гняв”.

А решението на Тръмп да премести посолството от Тел Авив в Йерусалим ще отнеме години.

Репортери: Ясен Дараков, Александрина Аврамова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.