След няколко години това ще са хората, които ще ни купят и продадат, коментира журналистът

„Произвеждаме си елит – неграмотен, арогантен, незаконно забогатял. Той се превръща във фактор, особено на местни избори. Засега само на местни избори, след няколко години това ще са хората, които ще ни купят и продадат. Говоря за групи, на които им се позволява да забогатеят незаконно”. Това коментира в предаването „Здравей, България” журналистът Миролюба Бенатова след вчерашните арести на българи в Швеция.

Миролюба Бенатова представя: Просяци в Швеция

В сряда беше разбита схема за трафик на хора за организирана просия. Задържани бяха 12 души. Трима от тях бяха арестувани у нас - в град Кнежа, останалите 9 - в Швеция. Задържаните у нас са набирали хора да просят в скандинавската държава, а парите са изпращани в България. 

Миролюба Бенатова: Професия „Просяк” - 1 част

Миролюба Бенатова е журналистът, който разкри още през 2015 година схемите за организирана просия с български просяци в Швеция.

„За българските власти това е един безпроблемен начин да се отърват от общности, с които не им се разправя”, коментира Бенатова.

Освен това по думите й акцията по залавянето на хората в Кнежа е ръководена, наблюдавана и вероятно е по сигнал на шведската полиция и шведската прокуратура със съдействието на Европол.

Миролюба Бенатова представя: Професия "Просяк" – 2 част

Миролюба Бенатова представя: "Професия: просяк" - 3 част

„Доколкото разбирам, българските служби са изпълнители на заръка от други разследващи органи. Неслучайно задържаните в Кнежа ще бъдат съдени в Швеция”, коментира Миролюба Бенатова. 

Швеция призова гражданите си да не дават подаяния на просяците

„Преди две години, когато направихме разследването, надлежно показахме различни населени места – от Плевен през Кнежа, Левски, Аспарухово, Брегово, Монтана, Видин. Показахме най-различни хора, организации и скъпи къщи, но не последва нищо”, коментира още журналистът.

По думите й проблемът е най-вече, че организирането на такива групи е толерирано с мълчаливото съгласие на управляващите у нас.

Още гледайте във видеото.

 За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.