Ердоган и Ципрас възродиха дебата за държавните граници

България с категорична позиция след изказване на турския президент Реджеп Ердоган. При посещението си в Гърция той заяви, че се надява да бъде преразгледан Лозанският договор, който очертава границите между Турция и Гърция. 

По темата

Страната ни е категорична, че дискусия по въпроса не е от полза за стабилността в региона.

Договорът от Лозана начертава границите на новата Турска република с Гърция, което косвено засяга и България като общ съсед. С документа се определят правата върху островите в Егейско море, както и правата на гръцкото и турско малцинство в двете страни. Според Реждеп Ердоган Лозанският договор трябва да се ревизира, защото и без това не се спазва. Гърция и Турция пък не трябва да се правят, че той работи.  

"Честно казано, малко съм объркан какво иска Ердоган да се модернизира и обновява в Лозанския договор. Дори това, което казва, че на мюсюлманите в Тракия не е позволено да изберат свой мюфтия, всъщност е част от договора, която той иска да се спазва”, коментира Алексис Ципрас.

За да няма двусмислено тълкуване на въпроса след среща с турския посланик у нас, която е била планирана преди изявлението на Ердоган, българското МВнР излезе с позиция. В нея се казва, че България смята, че дискусията по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.

Прочит  на казаното от турския президент направиха и българските политици. Според Корнелия Нинова изявлението в посока на преразглеждане на договора е неприемливо и генерира напрежение в нашия регион. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък припомни, че в Западна Тракия, която попада в обсега на Договора от Лозана, не живее само турско малцинство.

По време на днешната петъчна молитва президентът Ердоган се срещна с мюсюлманското малцинство в Западна Тракия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.