В петък Радев наложи вето над мораториума за новите лекарства

"Нашият позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и с оказан терапевтичен ефект. Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните прилагани в Европа и света медикаменти". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с наложеното от президента Румен Радев вето над мораториума за новите лекарства. 

В петък Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през годината.

Пациентски организации: Проектобюджетът на НЗОК за 2018 г. обрича болни на смърт

Държавният глава счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Здравният министър каза днес на брифинг, че голяма част от новите молекули не фигурират в българските фармакотерапевтични ръководства. И се обърна към президента Румен Радев с думите: „Ние ще направим нашите мотиви за ветото. Но неговите мотиви, че ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на гражданите, според мен са най-малкото несериозни. Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на президента, трябва да са по-добре запознати с материята, за която пишат”.

Лекар: Не трябва да се атакува новото ръководство на здравното министерство

Той уточни, че в петък се е завърнал от Съвета на министрите на здравеопазването в Брюксел, където лекарствата са били една от основните теми: "Едно от големите им притеснения е натискът на фармаиндустрията, които искат да вкарат най-бързо новите молекули, за да могат възможно най-бързо да възстановят инвестициите. Някои от тях не са минали периода на изследване. Имало е случаи, в които пациентите имат сериозни травми, има случаи даже, които са с фатален край", предупреди здравният министър.

Ананиев е категоричен, че в българската Здравна каса 30% от разходите на публичния фонд отиват за лекарства, докато в страните-членки на ЕС този процент се движи между 15 и 20%.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.