Държавният глава счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица

Президентът Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през годината.

Пациентски организации: Проектобюджетът на НЗОК за 2018 г. обрича болни на смърт

Държавният глава счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Манолова внася конституционна жалба срещу мораториума за лекарствата

"Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост", се посочва в мотивите на Румен Радев за наложеното вето.

"Провежданата с този закон държавна политика трябва да гарантира достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ, като осигури прозрачно, ефективно и справедливо разходване на приходите и трансферите по бюджета на НЗОК. Не мога да се съглася, че с приетия закон са намерени най-удачните решения, които справедливо да разпределят наличния обществен ресурс", казва още държавният глава.

Пациенти искат вето върху мораториума за лекарства

Припомяме, че пациенти се обявиха срещу проектобюджета на Здравната каса, където е записано, че няма да се плаща за нови лекарствени терапии през следващата година. Според една от пациентските организации този мораториум обрича хората на смърт.

Радев: Ще дисциплинираме системата на здравеопазването

И омбудсманът Мая Манолова се намеси. Тя обяви, че ще изготви конституционна жалба срещу мораториума за новите лекарства. По силата му онкоболни пациенти няма да могат да опитат алтернативно лечение, когато избраното от държавата не дава резултат. Манолова уточни, че колкото и скъпа да е алтернативата, тя е спасителна в ограничен брой случаи. Конституцията забранява ограничаването на човешкото право на живот.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.