Бившият министър и природозащитникът Андрей Ковачев в сблъсък за Банско

„Вие сте против развитието на ски туризма. В момента не само в Банско, а в цяла България не може да се построи 1 километър писта”. Това заяви в ефира на NOVA бившият екоминистър Нона Караджова, която влезе в сблъсък с екозащитника Андрей Ковачев за развитието на Банско.

Еколозите ще протестират тази вечер заради планираните промени в концесионния договор за ски зона „Банско” и в плана за управление на национален парк „Пирин”.

ПРОТЕСТИ ЗА БАНСКО: Екозащитници излизат в защита на Пирин (ВИДЕО)

Във вторник екоминистерството отложи временно текстовете. По казуса беше организирана и кръгла маса, но природозащитниците я бойкотираха.

„Въпросът е дали тези две решения – за промяна на концесионния договор и за промяна на действащия план за управление на парк „Пирин” - водят до строителство. В нито едно от двете решения няма предложения за строителство”, заяви Караджова.

„Строителство може да има, само ако се допусне да се направи впоследствие проект. Към момента никой не може да каже дали втори лифт или каквото и да е друго съоръжение може да влияе на околната среда, защото няма проект”, заяви Караджова.

Отлагат предложението за промяна на концесията в Банско

Според Андрей Ковачев протестът се организира, защото всъщност се разрешава строителството.

„Проблемът е, че разрешават проектите за строителство. Не става дума за втори лифт, а за нови ски писти и съоръжения”, заяви Ковачев.

Според него с промените в закона ще се узаконят вече изградени съоръжения, които са направени след 2000 година и са извън концесионния договор. ДНСК не ги е санкционирала, защото имат строително разрешение.

Три министерства застанаха зад втори кабинков лифт в Банско

„Не е за втори лифт. Съществуващото съоръжение може да се подмени с по-бързо”, заяви Ковачев. „В момента ски зоната има 7 000 души капацитет. Ако се направи лифт с по-голям капацитет, ски зоната ще бъде смачкана от твърде много хора, които се качват. В момента се предлага строителство на нови ски писти, а ние искаме да се реши проблемът с опашките”, заяви Ковачев.

Според Караджова трябва да се направи оценка дали този лифт или други съоръжения ще влияят върху околната среда. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.