Двама души са задържани

Шофьор се вряза с колата си в пешеходци в центъра на австралийския град Мелбърн. Инцидентът е станал на едно от най-натоварените кръстовища в града.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Пострадали са 18 души, сред които и малко дете. Шофьорът е арестуван. 

Задържан е и още един мъж, който обаче няма отношение към инцидента. 

Свидетели разказват, че шофьорът не е спрял, когато светофарът е светнал в червено и е блъснал с висока скорост хората, които в този момент са пресичали пътя по пешеходна пътека. Инцидентът станал в пиков час, когато хората пазаруват за Коледа. 

Джим Ступас, собственик на магазин за понички, разположен близо до мястото на инцидента, съобщи пред CNN, че според него колата се е движила с около 100 км/ч. "Той директно се вряза в тълпата. Чухме силен шум и изведнъж полетяха хора в различни посоки", разказа той. 

"На този етап смятаме, че става дума за умишлени и преднамерени действия", съобщиха от полицията, но уточниха, че не може да се говори за тероризъм. Властите обявиха, че шофьорът е 32-годишен австралиец от афганистански произход, който се е лекувал от психическо разстройство и имал проблеми с наркотиците. 

Инцидентът напомня на жителите на австралийския град за друг инцидент, който стана през януари тази година. Тогава автомобил умишлено се вряза в пешеходци в същия район. Шестима души бяха убити и близо 30 - ранени. Шофьорът Димитриос Гаргасулас беше осъден за убийство. Разследването установи, че не става дума за терористичен акт, напомня БТА. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.