Спорът "за" и "против" продължава

В студиото на „Здравей България” Владимир Каролев и Асен Генов изложиха разпалено аргументите си "за" и "против" строежа на втора ски писта в Банско.

Протест в 10 града срещу строителството в парк "Пирин"

Протестиращият Асен Генов посочи, че решението на Министерския съвет е „незаконно” и противоречи на „най-малко три приложими закона”. Генов цитира министър Нено Димов и каза, че има близо три хиляди негативни становища по въпроса, които становища трябва по закон да бъдат публикувани с мнение на МС в отговор. „Това го няма”, каза Генов.

Променят трасето на новия лифт в Банско, ако застрашава ценни дървета (ВИДЕО)

„Второ, това е незаконно, защото нарушава Закона за биологичното разнообразие, Закона за опазване на околната среда”, добави Генов.

Асен Генов заяви, че опашките от автомобили, които се качват нагоре, са само в десет дена в годината.

Екоминистърът иска забрана за достъпа на коли до втория лифт над Банско

„Това е схема, която обслужва олигархичния модел на Банско”, заключи протестиращият. Генов добави, че втори лифт не трябва да има, защото имало доказани нарушения на концесионера.

Икономистът Владимир Каролев подчерта, че нарушенията извършени от концесионера, не са за екология, а чисто документални.

Екоминистърът отговаря на въпроси за Банско

„Гледаш Пирин от паветата”, обърна се финансовият експерт към Асен Генов. Той посочи, че по пътя от Банско към ски зоната „две коли трудно се разминават”.

„Банско има абсолютно несъответствие между довеждащата до ски зоната инфраструктура, тоест, пътя, и капацитета на лифтовете”, каза Каролев.

Концесионерът на Банско е готов с проект за втори лифт

Икономистът разкритикува протестите, които по негови думи протестират от 2002 година. Той каза, че има десетки съдебни решения, които доказват, че няма никакви нарушения.

„Има чисто политически протест”, каза Каролев.

Пишат нов план за ски зоната в Пирин, протестите продължават

„От тези 50-100 човека, които протестират, половината са участвали в избори, седем от тях са били кандидат-депутати”, припомни Владимир Каролев.

„Убеден съм, че има съпротива против развитието на зимния спорт”, добави той. Каролев припомни, че в една значително по-малка страна като Словакия има няколко пъти повече лифтове, писти за ски и друга инфраструктура за зимни спортове. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.