Не ме изненадва отхвърленото вето, заяви президентът

Няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, предаде БГНЕС.

Това не е изненадващо за мен, заяви държавният глава относно отхвърленото от Правна комисия вето на Антикорупционния закон.

Комисия в НС отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

"Всички дебати около Антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и медиите. Това е моята оценка за това, което става днес, за съжаление", каза Радев.

"Този закон няма да доведе до реални промени каквито очакваме-за по-ефективна борба с корупцията", подчерта държавният глава.

Президентът наложи вето върху антикорупционния закон

Относно насрочените за утре 9 протеста и дали това го притеснява, той заяви, че тези протести не би трябвало да притесняват него.

„Нормално е, България е демократична страна и всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в законоустановените форми“, заяви Радев.

За мен първо е нужен един изчерпващ дебат по темата, каза президентът във връзка с ратификацията на Истанбулската конвенция.

"Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно", смята Радев.

Той коментира, че ние и сега имаме закони, които защитават правата на децата и жените и са срещу домашното насилие, но не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат.

"Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие над жени трябва да се води от полицията и съда тук и сега, а ние трябва да знаем какво е подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели", каза още Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.