Това стана ясно в първия им работен ден след дългата коледна ваканция

Депутатите се върнаха на работа след дълга коледна ваканция. Българското председателство и темата за сигурността станаха основни акценти в традиционните декларации на политическите сили. 

ЕВРОТИТУЛЯРИ: България поема лидерството на ЕС от 1 януари

Ще има вот на недоверие, но БСП ще го внесат сами, а не с подкрепата на ДПС, както планираха първоначално, стана ясно днес. Мотивите за това решение произтичат от принципни различия в позициите, които се усетили около празниците и по-точно около речта на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. В тази реч Доган заяви, че трябва да се пази стабилността, което противоречи на разбиранията на БСП.

СЛЕД ОБРЪЩЕНИЕТО НА ДОГАН: Какви са политическите реакции?

Според левицата стабилност с правителството на премиера Борисов не може да има. Темата на вота ще е несправянето на правителството с борбата с корупцията. На 12-и януари депутатите отново ще се занимават с корупция, разглеждайки ветото на президента върху новия антикорупционен закон.

От своя страна ДПС заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие, но със собствени мотиви и аргументи, заяви Йордан Цонев от движението.

Ахмед Доган: Вотът на недоверие няма за цел да свали правителството

„Имаме решение за вота на недоверие и то много отдавна, взето на нашия най-висш форум между две конференции на Националния съвет. Решението ни не е за един вот, а за вотове, и е добре обосновано“, обясни Цонев.

ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ: БСП и ДПС го внасят догодина (ВИДЕО)

Откриването на новия политически сезон в парламента мина спокойно. Декларациите на политическите сили бяха посветени на европредседателството. От опозицията отбелязаха някои грешки на управляващите, докато те от своя страна, призоваха за по-спокоен тон през следващите седмици.
 
Вижте как мина първият работен ден на парламента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.