Засилени мерки за сигурност на мероприятията за председателството ни

Председателството започва на фона на тежки престъпления и на няколко протеста. Как се справят органите на реда със ситуацията и ще има ли неудобства за столичани по време на европейската визита? 

Пешеходците и шоьфорите са изнервени заради затворените улици, по които трябва да минат делегатите. Церемонията по откриването ще се състои в Народния театър "Иван Вазов" тази вечер, а до театъра вече е разположена специална шатра, в която по интерактивен начин са представени едни от най-красивите кътчета в България, нашата писменност и история. 

Паркирането и придвижването в центъра тази вечер са почти невъзможни, а Столичната община призова хората да ползват градския транспорт. Властите обещаха да помагат на гражданите и на свой ред ги помолиха да им се обаждат за всеки съмнителен предмет или човек. Специален автобус е снабден с видеонаблюдение от камери, разположени на всяка пресечка.  

Блокадата е в сила до утре, когато официалните делегати ще си тръгнат.

КОИ УЛИЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ ВИЖТЕ ТУК

А как подготовката в София? Столицата осъмна със затворени улици, полицейски ленти, жандармения и тежко въоръжени униформени. Много от хората обаче бяха изненадани от мерките за сигурност и се оказа, че закъсняват за работа. Затворени са общо 12 главни улици в центъра на столицата. А с всеки изминал час, полицията ставаше все повече. Част от хората обаче се притесниха от сериозното въоръжение в София. А ранния следобед започнаха да пристигат и първите чужденци.

9 протеста в деня на откриването на председателството на ЕС

През следващите шест месеца в София ще има 460 събития за председателството и ще се наложи да свикнем с отражението им върху транспорта, спорта и културата. В НДК ще продължават концертите и изложбите, но на тях ще се влиза след проверка на скенер. 

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.