Премиерът представи приоритетите на българското европредседателство

Протестите за Пирин и критиките за корупцията у нас - част от изслушването на премиера в Страсбург.

Бойко Борисов представи приоритетите на българското европредседателство, но  трябваше да отговаря и за наболели проблеми у нас.

Борисов пред ЕП: Карал съм министри лично да пренасят блатни кокичета (ВИДЕО)

В същото време опозицията внесе вот на недоверие към кабинета. Бойко Борисов отличи спорните теми, за които Европа ще трябва да търси компромис в следващите шест месеца - Brexit, отношенията с Турция и Русия. 

Той трябваше и да отговори на въпроси за протестите за Пирин и корупцията. Премиерът не се съгласи с оценките, че борбата с корупцията у нас е неефективна, като се аргументира с икономически растеж и изборни победи.

Борисов пред ЕП: България има 4 приоритета за председателството (ВИДЕО+СНИМКИ)

За шестте месеца на българското европредседателство, Бойко Борисов очерта приоритетите - стабилна Европа на младите, дигитална икономика и интеграция на Западните Балкани.  

Към премиера бяха отправени и критични въпроси от европейската Зелена партия – заради протестите в защита на Пирин. 

"Аз изпитвам голямо уважение към нашите природозащитни организации и само преди десетина дни съм се срещал с тях. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркелчета в едно щъркелово гнездо. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, за костенурки – трасета сме променяли. И мисля, че те към мен нямат претенции", коментира той.  

СНИМКИ ОТ СЕСИЯТА НА ЕП ВИЖТЕ ТУК

И на най-високо европейско равнище премиерът гарантира: "Готов съм да подпиша за вас, че става въпрос само за втори лифт, за нищо друго!".

Борисов отговори и на критиките за корупцията: "Корупция има навсякъде, ние водим огромна битка. София имаше безпрецедентна криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше преработка, нямаше нищо. Изхвърляше се в деретата в Суходол. Заехме се и сега София е най-добре организираната. И аз ви гарантирам, че с това, с което сме се заели сега, както с боклука на София, до 2-3 години ние ще се справим. И ще се справим добре".  

Относно приоритетите извън пределите на България премиерът отново акцентира върху сигурността в контекста на мигрантския натиск и Западните Балкани. 

Изказването на премиера беше оценено високо от председателите на Европейския парламент и на Европейската комисия. 

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.