Привърженици и противници на международния договор се събраха пред Народното събрание

Протести заради Истанбулската конвенция в центъра на София. Привърженици и противници на международния договор се събраха в района на Народното събрание, за да изразят позициите си. 

Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Истанбулската конвенцията заради текстовете, защитаващи жените от насилие. В същото време - други хора са убедени, че ратифицирането на документа означава приемане на трети пол. 

Светият синод против Истанбулската конвенция

Църквата също се намеси в спора. 

"Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативна, и за г-жа Захариева. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата", коментира отец Дионисий в студиото на "Здравей, България".

"Конституцията на Република България е категорична, че бракът е съюз между мъж и жена и приемането на Истанбулската конвенция няма да промени това", категорична е министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Как протекоха двата протеста и какво се случи по време на дебата по темата в Софийския университет "Св. Климент Охридски" гледайте във видеото!

БСП ще гласува "против" ратификацията на Истанбулската конвенция

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.