Срещу него има общо четири дела

Бившият шеф на разузнаването с втора тежка присъда. Военният съд постанови - 15 години затвор за Кирчо Киров. Той е обвинен в длъжностно присвояване на милиони от бюджета на разузнаването.

Съдът ще се произнесе по делото срещу бившия шеф на разузнаването

Обвинението е, че от 2007 г. до 2011 г. генерал Киров присвоил 5 милиона от бюджета на разузнаването, като изписвал суми за несъществуващи специални операции.

„Генерал Киров каза, че е изразходвал сумата във връзка с една прекратена дейност с оглед присъединяване към ЕС. Все едно вашият главен редактор ежемесечно да подписва суми за купуване на пишещи машини, като знае, че работите на компютри”, коментира наблюдаващият прокурор Елин Алексов.

„Тези пари, които съм утвърждавал, не съм ги виждал и винаги съм живял с мисълта, че те отиват по предназначение, както ми е било предлагано с дълбоко мотивирани документи. Така мисля и до ден днешен, затова мисля, че съм осъден неоснователно”, заяви генерал Кирчо Киров.

Предложенията за разходите правил полковник Димитър Лидарев. Осъден като съучастник на генерала, но условно, защото на финала на процеса решил да признае. 

„Полковник Лидарев направи признание за тази част, която е извършвал той”, заяви прокурор Алексов.

„Аз бях осъден единствено на тези негови съучастнически показания, на осъзнал се и разкаял се човек”, коментира генерал Киров.

Генерал Kирчо Kиров - обиден на държавата

И досега съучастникът не е казал, а прокуратурата не е установила къде са отишли парите.

„Използването на парите не е предмет на доказване от прокуратурата”, обясни Елин Алексов.

„За жалост като се каже „присвояване”, се разбира едни пари в джоба. Тук става дума за неправомерно разходване на средства”, коментира адвокат Димитър Вълчев.

А след осъдителната присъда прокуратурата поиска генерал Киров да бъде задържан под домашен арест.

„И най-сдържаният и хладнокръвен човек е способен на неразумни действия, които да му помогнат да избегне проблемите”, коментира Елин Алексов.

„Опазил ме Господ, аз нямам за какво да се притеснявам и вярвам, че има справедливо решение. Приемам с огромно чувство на болка, обида, едни незаслужени действия по отношение на мен и това, което съм дал на тази държава”, заяви Киров.

Съдът отхвърли искането за домашен арест. А присъдата не е окончателна и ще бъде обжалвана.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.