За това призова Светият синод

В църквите в страната започнаха усърдни молитви срещу Истанбулската конвенция по призива на Светия синод.  В празния храм "Света Неделя" в София свещениците се помолиха срещу конвенцията, която отричала основна библейска истина.

Свещеник: Езикът на Истанбулската конвенция сякаш умишлено е двусмислен

Според философа Тони Николов решението на Съвета на Европа по повод това как се разбира конвенцията спокойно може да влезе в тълкувателната декларация, която правителството предлага, за да се изясни всеки спорен момент.  

Църквата в остър спор с правителството за Истанбулската конвенция (ОБЗОР)

„Конвенцията не позволява признаването на еднополови бракове на подписалите страни. Тя не задължава държавите да въведат във вътрешното си законодателство признаването на „трети пол”. Конвенцията не задължава държавите да признаят като бежанци транссексуалните и интерсексуални. Конвенцията не задължава държавите да въведат в училище уроци за сексуална ориентация”, обясни Тони Николов. 

Отец Дионисий: Да се забрани на премиера и министрите да влизат в църква

Въпреки това молитвите срещу документа продължават.

Междувременно конвенцията беше отречена и от Главното мюфтийство. В позицията на изповеданието се казва, че ислямът така или иначе остро осъжда всякакви форми на насилие над жени и деца. В този смисъл конвенцията била ненужна за мюсюлманите, но маската на борба срещу насилието „крие рискове за тяхната идентичност и взема на прицел устойчивостта на семействата ни”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.