Това заяви в ефира на NOVA зам.-омбудсманът Диана Ковачева

Първият сигнал за насилие над децата в дом "Хризантема" омбудсманът е получил в края на октомври. Той е бил анонимен сигнал от служителите в центъра. Това обяви в ефира на NOVA зам.-омбудсманът Диана Ковачева.

Прикривана ли е агресията над деца с увреждания в Габрово? (ВИДЕО)

„В него се говореше за междуличностни конфликти. Ние се сезирахме, макар да беше анонимен сигнал. Незабавно се обърнахме към кмета, който извърши проверка по случая, и в края на ноември ни информира, че действително има конфликти в дома, но децата са гледани добре. В отговора нямаше никакви индикации за насилие над децата”, заяви Диана Ковачева.

В края на декември омбудсманът е получил още един сигнал, този път подписан от ръководителя на центъра, в който се говори за насилие.

Прокуратурата проверява дом "Хризантема"

„Незабавно поискахме от кмета проверка за насилие, както и към Отдела за закрила на детето. Направихме и наша проверка, с посещение на място”, заяви Ковачева.

По думите й са установени системни проблеми, които не се отнасят само за този център. 

След проверките обаче шефката на дома се оплаква, че авторитетът й е уронен. 

Уволниха председателката на Агенцията за закрила на детето

Кметът на Габрово Таня Христова потвърди, че е получила сигнал за проверка от омбудсмана в края на октомври.

Христова заяви, че чак на 15 януари е получила докладната със записите и е разбрала, че има насилие над децата. На 16 януари е извършена проверка. 

Веднага е уведомила институциите, както и прокуратурата за случващото се в дома. 

Заповедта за дисциплинарно уволнение на служителката, която се вижда, че удря дете, вече е в сила, заяви кметът на Габрово.

Повече гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.