220 хиляди са станали жертва на грабежи и престъпления през 2017-а г.

78% от българите отговарят отрицателно на въпроса "Може ли в България човек да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление?“. Това сочат данните на изследователски център "Тренд", проведен сред 1002 пълнолетни граждани от цялата страна и всички възрастови групи. Максималната грешка е 3,1%.

90% от българите все пак посочват, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж/нападение.

Нападнаха украински бизнесмен в Бургас пред очите на детето му

220 хиляди пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната една година. 62% от българите биха се обърнали при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията, а близо 20% - към роднини. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си.

"Галъп": 350 000 българи оправдават насилието на мъже над жени

Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата в по-голям дял биха се обърнали към полицията за сметка на живеещите в столицата. На въпрос каква би била реакцията им при нарушаване на личната сигурност, 73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията. 22% от българите посочват, че биха се защитили сами, включително с насилие, при ситуация, в която е нарушена личната им сигурност. 4% от българите биха останали пасивни в такава ситуация.  

Откраднаха икона и кръст от ямболска църква

8% от българите се страхуват, че върху тях може да бъде упражнено насилие от страна на полицията. 

МВР ще издирва изчезнали деца чрез нова система през "Фейсбук" (ВИДЕО)

Високи дялове на декларация за страх има и по отношение на крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%). Не се отчита особена динамика по отношение на пол и възраст, както и по отношение на населеното място, посочват още от социологическата агенция.

Колко са децата в България, извършили престъпления?

38% е делът на българите, които заявяват, че се страхуват от насилие от страна на бежанци/мигранти. Близо 50% от живеещите в столицата споделят такъв страх, докато дяловете в областните градове, малките населени места и селата е по-нисък. 

Обвиниха 14-годишен за убийството на бездомник във Варна

Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)/партньор(ка), а 92% отговарят отрицателно. По отношение на тези данни трябва да имаме предвид и нежеланието на хората да споделят такъв тип информация, добавят от "Тренд".

За ден видинската полиция предотврати 6 опита за "ало" измами

42% от запитаните са на мнение, че полицията работи ефективно, докато 44% са на обратното мнение. Ниски нива на оценка за ефективност се регистрира по отношение на съдебната власт – 21% ефективност, както и при законодателна – също само 21%.

Цветанов: Познавах Петър Христов, но не бяхме приятели

Нападение с брадви и мачете над горски служители

Тези изводи са направени на базата на проучване сред 1002 българи сред всички възрастови групи и в цялата страна, при максимална абсолютна грешка 3,1 %. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.