Предложението е в нея да има общо 10 депутати

Докладът на ДАНС, който според левицата показва пробиви в акцизната система, отново е на дневен ред в парламента. БСП иска анкетна комисия, която да проучи данните. Предложението е във временната комисия да има по двамата представители от всяка парламентарна група - общо 10 депутати. Докладът на ДАНС има възможност за техническо манипулиране на системата. 

"Предлагаме конкретни стъпки за борба с контрабандата. Поради тази причина внесохме решение за създаване на временна комисия за прочуване създаването, функционирането и сигурността на БАЦИС в Агенция „Митници“, заяви на брифинг Драгомир Стойнев от БСП.

ГЕРБ: Мотивите за вота на недоверие са комична компилация

Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система и изводите, които са направени по последния доклад, каза Стойнев.

"Сериозните негативни оценки в доклада на ДАНС са, че са налице технически възможности за манипулиране на компютърната система, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност, че има условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната, че служители от Агенция „Митници“ са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея", посочи Драгомир Стойнев.

Има ли пробив в информационната система на митниците?

Той заяви още, че БСП иска разследване за начина, по който функционира системата. Притеснени сме за приходите в бюджета, посочи той и уточни, че левицата настоява в тази комисия да има народни представители от всички групи, за да се запознаят с начина, по който функционира системата, и злоупотребите в нея.

От своя страна Румен Гечев заяви, че според БСП правителството на ГЕРБ и техните партньори лъжат за резултатите от борбата с контрабандата.

БСП разпространи секретния доклад на ДАНС за митниците

„Данните от публикувания доклад на Агенция „Митници“ разбиват на пух и прах техните твърдения. Наскоро публикуваният доклад на агенцията на практика опровергава твърдението на управляващите, че сивата икономика и контрабандата намаляват. Не е съвпадение, че докладът на агенцията е публикуван два дни след вота на недоверие на МС“, каза още Румен Гечев.

Той коментира, че за първи път от 2010 г. едно правителство не изпълнява програмата си за събраните акцизи съгласно Закона за бюджета за 2017 година с 50 млн. лв.

Пропуски в акцизната система на митниците?

„Обложените с акциз цигари през 2017 г. са 13 млрд. 705 млн. срещу 13 млрд. 834 млн. през 2016 г. През последната година има обрат в тенденцията на обложените с акциз цигари и тенденцията е негативна“, уточни Румен Гечев. 

В Народното събрание беше отхвърлено предложение на ДПС за промени в Закона за българското гражданство. Промените трябваше да позволят на български изселници, които са изселени през 1950 г. и 1970 г. от България да получават по-лесно българско гражданство. Това предложение на ДПС не беше подкрепено в пленарната зала. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.