Представителката на „Зелените” в ЕП подкрепи демонстрациите в защита на Пирин

Германски евродепутат от партията на „Зелените” разбуни духовете у нас. От Брюксел тя дойде на български протест, за да подкрепи недоволството срещу плановете за нови строежи в Пирин. Франциска Мария Келер или накратко Ска Келер предизвика с изказванията си бурни реакции в обществото. Жителите на Банско, където тя отиде на посещение, пък я посрещнаха с плакати, че е не добре дошла.

Келер ядоса премиера Бойко Борисов в Европарламента още преди няколко седмици.

Хиляди протестират срещу корупцията и хитрото разрешение, заради ски курорт, да се позволи изсичане на безценно национално наследство, което обаче също е защитено от европейското законодателство”, каза тогава Келер.

Евродепутат: Намерението да се строи в Пирин буди съмнения (ВИДЕО)

Борисов от своя страна пък обясни: „Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркелчета. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, за костенурки”.

Сега Келер коментира, че не е останала доволна от отговора на Борисов на нейните критики.

Ако става въпрос за един единствен нов лифт на Банско, правителството може с лекота да впише в това в плана за управление на природен парк „Пирин”. Но не го прави”, коментира евродепутатът.

Казва, че се е ангажирала с каузата „Да спасим Пирин”, защото тя е важна не само за България, но и за целия Европейски съюз.

Национален парк „Пирин” е защитен от НАТУРА 2000. Това е европейски закон. А аз съм екозащитник. За мен е важно да браним природата където и да е по света”, категорична е Келер.

Протестът на жълтите павета я посрещна радушно. Но в Банско – не беше добре дошла.

Валери Симеонов: Ска Келер да бъде обявена за персона "нон грата"

В лично качество изригна и вицепремиерът Симеонов с писмо. В него той написа: "Да намажем ските на Ска Келер". Симеонов иска тя да бъде обявена от външното ни министерство за персона нон-грата и да бъде експулсирана „с камионетка до „Капъкуле”. Не заслужавала самолет. Според вицепремиера Келер била „нагла и самонадеяна особа, с неоправдано самочувствие”.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.