Заплаха ли е за сигурността?

Действали ли са службите много добре при залавянето на предполагаемия боец на ИДИЛ от Мароко или става въпрос за човек, който е неудобен на някой режим? Според журналиста Мохамед Халаф няма съмнение, че мъжът, който беше задържан от българските власти е свързан с ислямистки екстремистки групировки.

Проф.Чуков: Вероятно терористът е искал да се насочи към Северна Европа

„Знае се, че мароканските власти се отнасят строго и жестоко към ислямистите там”, каза журналистът в "Здравей, България". Според него най-вероятно мъжът е търсен от мароканските власти, подобно на тези, които са избягали от Либия и Близкия изток.

„Той е много добре обучен в Сирия, участвал е в този конфликт четири или пет години и в същото време е натоварен да извършва атентати”, казва Мохамед Халаф.

Боец от ИДИЛ е задържан при опит да влезе в България

„Явно започва миграцията на джихадистите, който са отишли в Сирия и Ирак. Те наброяват 30 хиляди, а от тях 5 хиляди са европейски”, заяви журналистът, като добави, че вторият най-голям контингент джихадисти след тунизийците са мароканците: „Мароканците представляват 9 до 11% от всички терористи на света".

Простреляха французин, крещял „Аллах е велик”

Той каза, че голяма част от джихадистите бягат в пустинята между Ирак и Сирия заради военните победи на кюрдските, американските, руските, сирийските и иракските сили.

„Със сигурност джихадистът, заловен от властите, е бил в последното убежище на ИДИЛ – град Маядин", каза журналистът.  

Задържаха 24-годишен мароканец заради атентата в Барселона (ВИДЕО)

„Той иска да се присъедини към неговите колеги в Западна Европа, тъй като там имат голяма организация”, заяви Халаф.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.