Прокуратурата се самосезира, а специална комисия проверява дома в Борован

Отново насилие над деца. Видеозапис показа физически и психически тормоз над деца в дом от семеен тип в Борован. Смущаващите разкрития са на „Господари на ефира”. Специална комисия вече разследва случая.

„Извинявам се за реакцията, изпуснала съм се, реагирала съм емоционално. Това е еднократен случай”, заявява възпитателката Людмила Петрова.

Клиповете обаче показват два отделни случая на насилие над деца, от тази възпитателка, която е и временен  управител на дома.

НОВ СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ: Физически и психически тормоз в дом за деца (ВИДЕО)

„Децата не се възпитават по този начин. Напротив, децата се възпитават в уважение и да имат емоционална връзка към семейството”, твърди още Петрова.

Записите са от октомври. Социалните служби и общината, под чиято шапка е дома, разбрали за тях преди дни. Твърдят, че до този момент не са имали сигнали за нередности в дома. 

Кметът на община Борован Десислава Тодорова заяви, че възпитателката „ще си понесе наказателните мерки, след като в кметството получат доклад.

„Извършваме регулярни посещения. Лоша е материалната база. Колкото пъти съм оставала насаме с децата и съм питала как са, винаги казват, че всичко е наред”, заяви  Мария Търнавска от Социално подпомагане-Враца.

Запис разкрива грубо отношения към деца в детска градина в Плевен

Не мълчанието, а непослушанието довели дотук. Голяма част от децата в дома са в тийнейджърска възраст.

„Караме се за отсъствията, за бягството от училище и най-вече има деца, които ходят и събират фасове от улицата, което е недопустимо”, заяви Ани Димитрова, изпълняващ длъжността управител на центъра.

Ани Димитрова е възпитател в центъра от 4 години. От днес временно изпълнява  длъжността управител, на мястото на Людмила Петрова.

Димитрова отказва да отговори на въпроса ставала ли е и друг път свидетел на насилие над децата.

Готвачки в детска градина откраднаха храна от закуската на децата

Агресия обаче е имало и преди, от други възпитатели. Доказала го проверката, извършена, след като видеото с насилие излезе наяве.

„Децата казаха за доста случаи, но са установени още два от две госпожи”, заяви Андриан Георгиев – главен инспектор в ДАЗД.

Людмила Петрова все още се води на работа. Тази сутрин обаче не дойде на работното си място. Не отговаря на телефона си. Потърсихме я и в дома й.

„Към днешна дата е отстранена от длъжност управител. Но продължава да се грижи за децата. Такава е нормативната уредба”, заяви  Десислава Тодорова, кмет на община Борован.

 Заради форсмажорните обстоятелства обаче обещават, че мерки ще бъдат взети по-скоро.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.