Той участва в богослужението, облича се в църковни одежди, учи молитви и помага на свещениците

Невероятно, но факт! Той е само на 10, в четвърти клас и вече е иподякон в шуменската църква „Свето Възнесение Господне”. Малкият Влади участва в богослужението, облича се в църковни одежди, учи молитви и помага на свещениците в Светата литургия всяка неделя.

Новите иподякони - между политиката, бизнеса и църквата

Защо избира пътя на вярата и мечтае един ден да бъде свещеник – за него разказва екип на „Събуди се”.

„Бог за мен е могъщ, всесилен и винаги прощава греховете. Вярвам в Исус Христос и искам и другите да вярват в него”, казва Влади.

За първи път той прекрачва прага на църквата, когато е на 7 години. Родителите му са скромни хора. Професиите им да далеч от религията. Майка му Йоанна е юрист, а баща му Валентин - служител на съдебна охрана. И двамата търсят вярата и Бога.  

Малкият иподякон получава благословението да влиза в светия Олтар и да помага на духовника. Има и други отговорности. Спазва пости, облича се в стихар, пали кандила, учи църковнославянски, изповядва се редовно и взима причастие. Все неща, твърде нетипични за дете в четвърти клас. Молитвите се казват не само в църквата, а и у дома. Сутрин, вечер, преди хранене. Дори и преди трудно контролно.

Един ден иска да стане свещеник. Да учи в Духовната семинария. Ако ли не, има резервен план – полицай, гумаджия или учител. След това ще учи хората какво е добро и какво е лошо, какво е милосърдие, състрадание и прошка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.