Българският национален съюз отрече обвиненията, че маршът проповядва неонацизъм и антисемитизъм

Маршът за генерал Луков отново вдигна напрежението. Факелно шествие в София имаше въпреки съпротивата.

Забраната на властта за провеждането на шествието не попречи Луковмарш все пак да се състои. Българският национален съюз отрече категорично обвиненията, че Луковмарш проповядва неонацизъм и антисемитизъм. Според организаторите факелното шествие е единствено едно възпоменателно шествие в памет на убития български герой - генерал Христо Луков.

Протест срещу Луковмарш: Без нацисти по улиците ни (ВИДЕО)

Часове преди провеждането на Луковмарш антифашистки организации се събраха под надслов „Без нацисти по улиците ни”, с настояване за забраната на Луковмарш.

„Събитието Луковмарш промотира краен национализъм и аз смятам, че това няма място в една демократична страна като България”, заяви Радослав.

Над 100 души включително и гости от Гърция се събраха в градинката зад джамията Баня Баши, за да кажат „не” на Луковмарш.

„Искаме да кажем, че София не е нацистки град, че и ние заемаме място и не искаме да бъдем бити, взривявани по улиците, което се случва сега”, заяви Ирина Борова.

СПОР В ПАРЛАМЕНТА: ГЕРБ и БСП се скараха заради Луковмарш

Протестът беше и на хората с различна сексуална ориентация, имаше и бежанци, дошли да го подкрепят.

„На властите искам да кажа, че те трябва ясно да застанат, че национализмът не е мнение, а е престъпление”, заяви Радослав.

Властите в лицето на заместник външния министър Георг Георгиев се обявиха против провеждането на Луковмарш. Кметът Йорданка Фандъкова също забрани шествието. Но съдът отхвърли забраната. Срещу Луковмарш декларация изпрати и Американското посолство.

Шествието  се провежда за 15-ти пореден път и е в памет на генерал Христо Луков. Основател на Съюза на българските национални легиони и министър на войната за периода 1935-1938.

„Може да очаквате едно стройно, подредено, дисциплинирано факелно шествие, което да почете паметта на ген. Христо Луков”, заяви Звездомир Андронов, организатор на Луковмарш. 

Репортери: Десислава Георгиева, Живко Константинов