Двама българи от Хисаря са намерили начин за отопление, който не замърсява въздуха

Компютърни специалисти изобретяват печка без дим. Двама българи от Хисаря са намерили начин за отопление, който не замърсява въздуха. По-евтин е и оказва се може да се прави и в гараж.

„99% водна пара и въглероден двуокис и под 1% димни частици, които дори не се виждат”. Това излиза от комина на Живко Стефанов – не дим, а пара.

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Протест в столичния кв. "Красна поляна"

Докато социалните мрежи бълват възмущение срещу мръсния въздух, двама IT- специалисти започват да търсят начин как да се справим със замърсяването от битовото отопление.

„Явно българинът трябва да вижда на телефона колко е мръсен въздуха, а не да го диша, за да разбере колко е мръсен. В Европа за този проблем се говори от много време”, коментира Живко Стефанов.

Компютърните специалисти напускат столицата и отиват  в Хисаря… да произвеждат печки, които не пушат.

„Ето това е горивната камера, отваря се и се зарежда вертикално, работи с дърва и екобрикети. Пламъкът гори в основата, дървата пропадат надолу и подхранват огъня”, обяснява Стефанов. „В нормалните печки гори един див огън, затворен в метален съд, температурата на огъня е 400-500 градуса.  При тази температура изгарят едва 30-50% от калориите в дървото”.

Останалите 50% от дървата остават във вид на пепел, а през комина излизат директно във вид сив дим, наситен с фини прахови частици. Ракетната печка, както се нарича зеленото изобретение, развива в пъти по-висока температура от обикновеното кюмбе.

„В тази горивна камера изгарят до 90% всички емисии и вредни газове. Вредните емисии са сведени до под 1%”, обясни пред NOVA Стефанов.

ЗАРАДИ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Пореден протест в София

Оказва се, че иновацията е полезна не само за белите дробове, а и за джоба. Технологията позволява да се отопляваме с 50 до 80% по-малко дърва.

„Минимум два пъти по-малко дърва се използват, могат да се използват и дърва от отпадната промишленост, които са в пъти по-евтини”, заявява Живко Стефанов.

И въпреки че ракетната печка изглежда като решение на проблема с мръсния въздух, за да се започне серийно производство трябват пари.

„Подкрепата ще дойде по-скоро от бизнеса или от европейски институции, за момента правихме опит да се свържем с държавата но…”

А Живко е готов да обучи и хората как сами да си направят такива печки, без да търси печалба.

Ръст на продажбата на еко автомобили

„Технологията е отворена, човекът, който я е измислил, я е дал на света. Нашата идея е да покажем на другите производители, че това е успешно и да стимулираме всички да минат на такива печки. В момента в България се продават всяка година по 20 хиляди неефективни печки. Нелепо е да използваме смарт телефони, а да се топлим на печки с 20%  ефективност”, смята Живко Стефанов.

Ракетните печки, бившите IT-та правят в гаража си. А износът в чужбина вече е стигнал до 16 държави. Много от тях, също като България, вече са осъдени заради мръсния въздух. Според Живко проблемът е решим, не липсват и пари.

„Има предвидени 100 млн. за справяне с проблема с мръсния въздух и всяка година се дават още 80 милиона за социални помощи. С тези пари могат да се направят 250 хиляди ракетни печки. Т.е. 250 хиляди домакинства няма да замърсяват въздуха”, смята Живко Стефанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.