По-рано миналата седмица ливанската групировка заяви, че може да действа срещу израелски петролни съоръжения

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес, че е разтревожен от възможността за пряк сблъсък между Израел и ливанското движение "Хизбулла", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израелската авиация е атакувала цели в Газа

Последните сигнали от Израел и "Хизбулла" показват желание за недопускане на подобно развитие, но "понякога една искра е достатъчна да отприщи такъв конфликт", заяви Гутериш пред репортери в Лисабон.

Израел нанесе серия от въздушни удари на сирийска територия (ВИДЕО)

"Хизбулла" каза миналата седмица, че ако е необходимо, може да предприеме действия срещу израелски петролни съоръжения при спор между Ливан и Израел за крайбрежни енергийни находища. Американски дипломати посредничат между двете страни след изостряне на напрежението, включващо също така спор за гранична стена и увеличаващия се арсенал на "Хизбулла".

Израелските военновъздушни сили удариха сирийска база

"Сериозно съм обезпокоен от трудно предвидимото изостряне на ситуацията в целия регион", каза Гутериш, като също така имаше предвид тревогата на Израел от приближаване на различни въоръжени групи в Сирия към границата му.

Израелски изтребител свален в Сирия (ВИДЕО)

"Най-лошият кошмар би бил, ако има пряка конфронтация между Израел и "Хизбулла", нивото на разрушение в Ливан би било напълно опустошително, затова има сериозни притеснения за тази ситуация", заяви той. "Хизбулла" участва в коалиционното правителство на Ливан. Израел смята подкрепяното от Иран шиитско движение за най-голямата заплаха за сигурността по границата му. Между Израел и "Хизбулла" не е имало голям конфликт от 2006 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.