От Брюксел подчертаха, че коментарите на премиера Еди Рама за общ президент с Косово, "не са полезни"

Европейският съюз в понеделник предупреди Албания да не се „меси” в съседните държави след като министър-председателят на страната Еди Рама каза, че Албания и Косово може един ден да имат общ президент като „символ на националното единство”, съобщава БГНЕС.

Бъдещето на Западните Балкани: Шансът на всяка страна-кандидат за ЕС зависи от усилията й

Говорителката на ЕС Катрин Рей каза, че Тирана трябва да се съсредоточи върху собствените си реформи, които трябва да извърши, за да се присъедини към общността и посочи, че коментари, които може да бъдат изтълкувани като намеса в други държави, „не са полезни”.

Германия: Сърбия да признае Косово, ако иска в ЕС

Косово обяви независимост от Сърбия преди 10 години, но Белград не я признава и многократно обвини Тирана, че се домогва до „Велика Албания”, което албанските власти отричат.

В коментар, който разгневи Белград, Рама посочи в изказване пред косовския парламент, че двете съседни държави, в които преобладават етническите албанци, вече имат общи дипломатически мисии по света и добави: „А защо да нямаме един президент, като символ на националното единство?”.

Еврокомисар: Сърбия трябва да разреши граничните спорове със съседите си

Катрин Рей каза, че блокът подкрепя „помирението и регионалното сътрудничество” в Западните Балкани, разкъсани от конфликт, когато Югославия се разпадна през 90-те години и се създадоха 6 държави, които сега се стремят към членство в ЕС. Всички членове на ЕС без пет – Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър, са признали независимо Косово.

Македония започва преговори за членство в ЕС през 2019 г.

Днес скандално изявление в тази посока направи и албанският престолонаследник принц Лека. "Обединението между Албания и Косово, за което говори албанският премиер Еди Рама може да бъде постигнато само чрез възстановяване на монархията", каза принц Лека и добави: "Обединението на Албания и Косово, две държави с една нация, трябва да се осъществи чрез възстановяването на монархията. Националното обединение винаги е било и е мечта и цел на кралското семейство от поколения насам, дори и когато за това никой нямаше смелост да говори. Това може да бъде постигнато чрез възстановяването на кралската корона в двете държави като символ на това единство. Това е логиката за истинската стабилност, традиция и просперитет. Най-доброто доказателство за това са най-развитите западни държави". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.