Това стана ясно на неформалната среща на външните министри от Съюза

Преговорите за приемането на Македония и Албания в Европейския съюз трябва да започнат до края на българското европредседателство. Това поиска българският външен министър след края на неформалната среща на външните министри от Съюза.

Освен Западните Балкани, тема на втория ден от срещата в София бяха отношенията на съюза с Турция.

Шансът на всяка от петте балкански държави-кандидатки за влизане в Евросъюза ще зависи от собствените й усилия, категорични бяха външните министри от ЕС. А надеждите на Македония и Албания, които още не са започнали преговори, са свързани с българското председателство.

Външните министри на държавите от ЕС обсъждат сигурността и миграцията

„Много се надявам през юни на Съвета да се вземе решение за започване на преговори със Скопие и Тирана”, заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

Според нея посочването на дата е нещо, което може да мотивира. То обаче ще зависи от следващия евродоклад за напредъка на Западните Балкани. В случая с Македония важен е изходът от преговорите с Гърция за името й.

„Има диалог между Атина и Скопие. Това се отразява положително на стъпките, предприети от Скопие и Атина”, заяви Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външната  политика.

Разговорите между първите дипломати на двете страни продължиха и в София.

„Трябва да сме много деликатни, защото въпросът е много сериозен. Ако се отдалечим прекалено много от общественото мнение, процесът ще се прекъсне”, заяви Никола Димитров, министър на външните работи на Македония.

Външният министър на Гърция отказа да коментира темата.

А за Сърбия пътят към Евросъюза минава през спора за признаването на независимостта на Косово. Преговорите с Турция пък до голяма степен ще зависят от подобряването на човешките права в страната след опита за преврат през 2016 г.

„Знаете какви са нашите опасения по отношение на специфичното законодателство в Турция, свързано с тероризма. Остават нашите притеснения за ситуацията вътре в страната по отношение на арестите”, заяви Дидие Рейдерс, зам.-министър-председател и министър на външните работи на Белгия.

„Смятам, че Турция разбира, че по принцип Европа е най-надеждният й съсед и е в неин интерес да имаме добри отношения”, заяви Йоханес Хан, еврокомисар по разширяването на ЕС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.