Премиерът разговаря с държавните и правителствените ръководители на Сърбия, Финландия, Полша, Украйна

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор със сръбския президент Александър Вучич, в който изрази признателност за съпричастността на сръбския народ към освобождението на България през 1878 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

„Отдаваме почит и ще помним героичното участие на сръбски воини в боевете за свободата на Родината ни", е отбелязал Бойко Борисов.

Александър Вучич е поздравил българския премиер по случай националния празник на България и е пожелал благополучие и просперитет на българския народ.

Путин и Тръмп с поздравителни писма по повод 3 март

В телефонен разговор с президента на Финландия Саули Нийнистьо Борисов е изразил признателността на българския народ за финландското участие в освобождението на страната ни през 1878 г.

„България няма да забрави 900-те финландски воини, участвали в Руско-турската освободителна война, нито техният героизъм, проявен в най-важните за хода на бойните действия сражения”, е заявил Борисов.

Президентът Нийнистьо е поздравил премиера Борисов за Националния празник. Той е обяснил, че най-известният военен марш в страната е посветен на Руско-турската освободителна война и всеки финландец го знае.

140 години от Освобождението на България

В разговора двамата лидери са подчертали добрите отношения между България и Финландия.

В телефонен разговор с премиера на Черна гора Душко Маркович Борисов е благодарил на черногорците, които за участвали в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Българският премиер е изразил признателност за саможертвата и подвига на черногорските войници, които са се сражавали рамо до рамо с българите за свободата на страната ни.

От своя страна Душко Маркович е отправил специални поздравления към Бойко Борисов по случай националния празник на страната ни и е пожелал здраве и успехи на българския народ.

Двамата са обсъдили и идеята проектът АЕЦ „Белене“ да се превърне в балкански. Борисов е пояснил, че електропреносните системи на страните от региона биха могли да се свържат и да се използват ядрените мощности от атомна

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор и с премиерите на Украйна и Полша- Володимир Гройсман и Матеуш Моравецки. В тях Борисов е изказал признателност за участието на украинци и поляци във войната за българското освобождение през 1877-1878 г.

Гройсман и Моравецки са поздравили българския си колега по случай националния празник на страната ни и са пожелали успех и благоденствие на българите.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В ЦЯЛАТА СТРАНА

Полският премиер е отбелязал, че и неговият народ отбелязва днес празника във Варшава.

„За нас българското освобождение и битките, в които са участвали нашите войници, са изключително важни. Нашите народи винаги са си помагали и подкрепяли в трудни времена“, е заявил Моравецки. Той е благодари на българския премиер за активната работа на България по време на председателството на Съвета на ЕС и е казал, че разчита на него за поддържането на конструктивния диалог по темите от европейския дневен ред, особено за взимане под внимание на позицията на държавите от Централна и Източна Европа при предстоящите преговори за европейския бюджет.

Украинският премиер е уверил Борисов, че доставките на транзитен газ, които минават през Украйна, не са застрашени и потокът продължава да бъде стабилен.

ВСИЧКО ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.