Партията на Матео Салвини взе повече гласове от коалиционния си партньор "Напред, Италия"

Силвио Берлускони заявява, че ще подкрепи опитите на лидера на евроскептичната партия "Лига" да състави правителство на Италия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

ИЗБОРИТЕ В ИТАЛИЯ: Срив и загуба за традиционните партии

В интервю за "Кориере дела сера", публикувано днес, бившият премиер и лидер на "Форца Италия" казва: "За пълното спазване на нашите споразумения сега ние лоялно ще подкрепим опитите на Матео Салвини да състави правителство". 

ЕК очаква италианският президент да подкрепи съставяне на стабилен кабинет

Четирите партии от дясноцентристката коалиция се договориха по време на предизборната кампания, че лидерът на партията, спечелила най-много гласове на изборите на 4 март, ще оглави правителството. В неделя Лигата на Салвини спечели 17 на сто от гласовете, като изпревари "Форца Италия", взела 14 процента. 

ВОТЪТ В ИТАЛИЯ: Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство

"Тук съм, за да го подкрепя [Салвини], за да гарантирам здравината на коалицията и да спазя нашите ангажименти пред избирателите", казва пред всекидневника Берлускони. 

Активистка се съблече пред Берлускони в знак на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изборите в Италия доведоха до баланс на силите в парламента, поради което преговорите за формиране на кабинет ще продължат седмици, а може би и месеци. И Лигата, и антисистемното Движение "Пет звезди" (което бе победител с 32 на сто от гласовете) претендират, че президентът трябва да възложи на техния лидер мандат за съставяне на правителство. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.