Инициативата започнала преди месеци с дарителска кампания

Ученици от Пловдив изработват перуки за онкоболни жени. Това не е обикновен час по перукерство. И не, защото тези момичета скоро ще се сбогуват с гимназията, а заради доброто, което създават за непознат.

„За човек, който наистина е минал през много труден етап в живота си”, казва Мария Янева, ученичка в 12 клас в Националната гимназия „Сценични и екранни изкуства” в гр. Пловдив.

Сърцето и усърдието си дванайсетокласничките от Националната гимназия за сценични и изкуства влагат в перука, която скоро ще отиде при онкоболна жена.

„За нас това е предизвикателство, защото трябва да сме още по-добри и да се стараем повече”, казва още Мария.

Идеята за благородната кауза е на център за подкрепа на онкоболни. Инициативата започнала преди месеци с дарителска кампания.

Момченце си пусна дълга коса, дари я за деца, болни от рак (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Започнаха да пристигат коси от цяла България,но стигнахме до момент, че една перукерка не може да направи толкова много перуки, а на нас ни се иска да направим колкото се може повече перуки за нашите пациентки”, обясни Станка Петрова от Центъра за грижа за пациенти с онкологични заболявания „Дара хелп”.

Така доброволците от центъра стигат до гимназията в Пловдив

„Те трябва още от такава възраст да свикват с мисълта, че има хора, които се нуждаят от помощ и други, които имат големи сърца и може да я дават”, заяви Емилия Арабаджиева, директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

Оказва се обаче, че зад поисканата помощ има и друго - перукерите в България са много малко и намирането на перукери е проблем.

Момиченце продава куклите си, за да помогне на деца с рак (ВИДЕО)

Милена Нинова е сред малкото перукери у нас. Посвещава се на занаята преди 27 години и не крие защо хората като нея се броят на пръсти.

„Много пипкава и деликатна работа. Доста уморителна. Понякога се налага да стоиш с една игличка часове наред, за да слагаш косъм по косъм. Много е уморително”, разказва Милена Нинова, перукер.

Но признава, че усилията си струват. Видяла го е и Станка, която от години помага на тежко болни пациенти. Доказателство за това е и Боряна, която чува диагнозата едва на 26 години. Преборила болестта, знае какво е да изгубиш самочувствието си и някой да ти го върне.

Изработили първата си перука ученичките от Пловдив вече работят върху втората.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.