Екип на NOVA влезе в лабораторията за тестване на стоки в Брюксел

Токсични играчки, рискови автомобилни двигатели и дрехи са най-опасните стоки на европейския пазар. За тях са постъпили най-много сигнали от контролните органи в единната система РАПЕКС през миналата година.

Какви рискове крият провери репортерът Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”. За целта той влезе в специализираната лаборатория за тестване на стоки в Брюксел.

Фалшива козметика залива интернет и магазините

През 2017 г. в ЕС са постъпили повече от 2200 сигнала за опасни артикули. Рисковете, за които най-често се сигнализира, са: от нараняване, задушаване или свързани с химични агенти.

Много от опасните стоки на пазара в Европа влизат от Китай. Расте обаче и броят на произведените на Стария континент. Не малка част от тях вече се продават и онлайн. От началото на март Брюксел затегна мерките срещу незаконното съдържание в интернет.

Милиони българи – жертви на всекидневен силен шум

През последните месеци у нас са открити най-много опасни дрехи и аксесоари за деца като биберони, например.

От Китай пристигат 85% от играчките на европейския пазар. Те са и най-рисковите. Само за година у нас са внесени над 20 млн. играчки.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.