На какви децибели са изложени жителите на големите градове

Силен шум тероризира денонощно 2 млн. българи. Ще спират ли шумните автомобили от движение заради новите правила при техническите прегледи? И как високите децибели се отразяват на здравето ни? Отговори на тези въпроси потърси репортерът ни Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

По последни данни 80% от шума в големите градове се дължи именно на трафика. В над 90 на сто от точките, в които се правят замервания в София, децибелите са над нормата - често с близо 20 децибела над позволеното. А силата на звука, която може да причини увреждане на слуха ни, е от 80 децибела нагоре.

Колко ще струват тол таксите у нас? (ВИДЕО)

Автомобилен трафик тормози и жителите на Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен.

Съвсем скоро в проверката за техническата изправност на автомобилите ни ще се включат и шумомери – уреди, с които ще се мери дали шумът, издаван от колата ни на пътя, е над нормата. Мярката е част от по-строгия контрол, който държавата въвежда при прегледите.

Най-високи децибели се отчитат при гонките в малките часове на нощта. А при сън и 30 децибела са достатъчни, за да развалят почивката ни.

Световната здравна организация препоръчва шумът в града да не минава 55 децибела.

Десетки българи – жертви на сайтове фантоми

Продължителното излагане на силен шум първо влошава. Шумът въздейства върху мозъка. Може да влияе върху кръвното налягане, сърдечния ритъм, функцията на жлезите. Въздейства и върху психиката – прави ни по-тревожни, раздразнителни, напрегнати, по-ниско концентрирани”, обяснява д-р Георги Ангов, отоневролог.

Ограничаването на движението в центъра на града и по-добри пътни настилки са част от мерките срещу шума. Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени, каквито вече има в София и Пловдив.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.