Как да разпознаем нелоялните търговци в мрежата?

Десетки българи стават жертви на сайтове фантоми. Измамените плащат за поръчки в интернет, а получават… нищо. Зад предложенията за оригинални стоки на ниски цени, оказва се, стоят търговци, регистрирани в екзотични държави.

Как работи измамната схема провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Кражба на самоличност: Кой злоупотребява с личните ни данни?

Организацията на измамите се оказва проста - зад уж европейски онлайн магазини се крият мними търговци, които трудно могат да бъдат открити. Наша проверка показва, че сайтовете фантоми са регистрирани най-често в Китай, Индия, САЩ и дори Панама. В повечето случаи контакти не са посочени или адресът за връзка не съществува.    

Сайтовете фантоми живеят кратко, отбелязват експерти. Те привличат с нереално ниски цени и атрактивни обещания за оригинални стоки. Зад тях обаче се крият най-често китайски ментета или нискокачествена техника, които рядко достигат до потребителите. Ако това се случи, трябва да се плащат допълнителни такси и мита, тъй като идвали от държави, за които не подозираме.

През какъв контрол минават дрехите "втора ръка" и опасни ли са за здравето ни?

Преди да правим поръчки онлайн, трябва да обърнем внимание на някои детайли. На първо място да видим как изглежда сайтът. При направата на измамните личи непрофесионализъм в графичното оформление. Не са посочени всички контакти с търговеца – адрес, телефон, имейл. Липсват и общи условия, както и място за писане на коментари от потребителите.

В такива случаи е важно да правим скрийншот за всяка закупена покупка. Така ще можем да претендираме за парите си обратно поне пред банката, издала кредитната ни карта, като оспорим плащането. Основанието може да бъде, че до покупка не се е стигнало.

Акция "Касова бележка": Лъжат ли ни по зимните курорти?

Когато търговците са европейски, шансът да получим парите си обратно при измама е по-голям.

През миналата година са проверени почти 2900 онлайн търговци. Нарушения са открити при всяка десета проверка.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.